Zupa krem serowo-cebulowa
Pierwszy raz zupę krem
serowo-cebulową jedliśmy w restauracji, na początku tego roku. Posmakowała nam
tak bardzo, że postanowiliśmy ją odtworzyć. Nieskromnie przyznamy, że wyszła
nam wyśmienicie. Jeśli więc lubicie zupy krem, koniecznie musicie wypróbować ten
przepis.
Zupa krem serowo-cebulowa
SKŁADNIKI:
- 5 cebul
- 2 średnie ziemniaki
- 300 g sera topionego
- 3 ząbki czosnku
- 1,5l bulionu drobiowego lub warzywnego
- 2 łyżki oleju
- przyprawy (ostra papryka, tymianek, majeranek, kminek, gałka
muszkatołowa, 1 łyżka soli kamiennej)
Cebulę, ziemniaki i czosnek kroimy, a następnie wrzucamy do garnka.
Delikatnie smażymy z dodatkiem oleju. Kiedy cebula się zeszkli, dorzucamy ostrą
paprykę, tymianek, majeranek, kminek i smażymy jeszcze chwilę. Wlewamy bulion i
gotujemy do momentu kiedy ziemniaki będą już miękkie (ok. 25 minut). Całość
blendujemy. Garnek stawiamy na małym ogniu i dodajemy ser topiony, cały czas
mieszając. Doprawiamy gałką muszkatołową i solą do smaku. Całość blendujemy
jeszcze raz.
Polecamy podawać z grzankami, do których przepis znajdziecie w poście:
zupa pieczarkowa i grzanki z oliwkową pastą.
Czas przygotowania: 1
godzina
SMACZNEGO!!!
Uwielbiam grancuska zupe cebulowa, ale z serkiem topionym jeszcze nie jadlam :D
OdpowiedzUsuń