Kremowa zupa ze szpinakiem i serem feta
Zupy krem zdecydowanie królują
w naszej kuchni. Dość często je przygotowujemy i za każdym razem staramy się by
różniły się od poprzednich. Na blogu mogliście już znaleźć przepis na zupę krem
z zielonego groszku, dyni, cukinii czy pieczarek. Tym razem przyszedł czas na
szpinak.
Kremowa zupa ze szpinakiem i serem feta
SKŁADNIKI:
- 900g
mrożonego szpinaku
- 1,5l
bulionu warzywnego
- 4 ząbki
czosnku
- 1 duża
cebula
- garść
szczypiorku
- 1 łyżka
oleju
- 270g sera
feta
- 3 łyżki
śmietany 18%
- przyprawy
(gałka muszkatołowa, ostra papryka, 1 suszona papryczka piri-piri).
Cebulę kroimy w piórka, szczypiorek drobno
siekamy i razem z odmrożonym szpinakiem oraz obranym czosnkiem smażymy na
rozgrzanej patelni polanej wcześniej olejem. Gdy warzywa puszczą wodę i delikatnie
się podsmażoną wrzucamy je do gotującego się garnka z bulionem. Przyprawiamy.
Całość doprowadzamy do wrzenia i dosypujemy połowę sera feta (około 140g). Tak
przygotowaną zupę blendujemy na krem, następnie kolejny raz doprowadzamy do
wrzenia dorzucając 3 łyżki śmietany. Zupę podajemy z grzankami i pokruszonym
serem feta.
Czas przygotowania: 40
minut
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.