Kremowa zupa ze szpinakiem i serem feta

Przepis na zupę szpinakową
Zupy krem zdecydowanie królują w naszej kuchni. Dość często je przygotowujemy i za każdym razem staramy się by różniły się od poprzednich. Na blogu mogliście już znaleźć przepis na zupę krem z zielonego groszku, dyni, cukinii czy pieczarek. Tym razem przyszedł czas na szpinak.


Kremowa zupa ze szpinakiem i serem feta


SKŁADNIKI:

- 900g mrożonego szpinaku
- 1,5l bulionu warzywnego
- 4 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- garść szczypiorku
- 1 łyżka oleju
- 270g sera feta
- 3 łyżki śmietany 18%
- przyprawy (gałka muszkatołowa, ostra papryka, 1 suszona papryczka piri-piri).

Cebulę kroimy w piórka, szczypiorek drobno siekamy i razem z odmrożonym szpinakiem oraz obranym czosnkiem smażymy na rozgrzanej patelni polanej wcześniej olejem. Gdy warzywa puszczą wodę i delikatnie się podsmażoną wrzucamy je do gotującego się garnka z bulionem. Przyprawiamy. Całość doprowadzamy do wrzenia i dosypujemy połowę sera feta (około 140g). Tak przygotowaną zupę blendujemy na krem, następnie kolejny raz doprowadzamy do wrzenia dorzucając 3 łyżki śmietany. Zupę podajemy z grzankami i pokruszonym serem feta.

Czas przygotowania: 40 minut

SMACZNEGO!!!  

Brak komentarzy:

Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.

Obsługiwane przez usługę Blogger.