Soczysta łopatka w białym winie
W niedzielę lubimy poszaleć w
kuchni tworząc „wykwintne” dania. Niedziela, to również czas kiedy mamy nieco
więcej wolnego czasu, a więc korzystamy. Ostatnio udało nam się stworzyć
soczystą łopatkę w winie. Było tak pyszne, że chyba przygotujemy ją kiedyś ponownie!
Przepis na soczystą łopatkę w białym winie
SKŁADNIKI:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- ok. pół szklanki białego wina
- 3 łyżeczki miodu
- 3 łyżeczki musztardy (może być ostra)
- 1 łyżka oleju
- 1 mała cukinia
- 4 małe cebule
- 3 ząbki czosnku
- przyprawy (kminek, ostra papryka, gyros-kebab, jalapeño, dodaliśmy
również mix przypraw z Bułgarii, wspomnimy o tym na Instastory, może da się je
czymś zastąpić)
KROK 1:
Wino, musztardę, miód i olej łączymy razem z
przyprawami. Jeśli marynata wychodzi bardzo wodnista można dodawać więcej
przypraw lub miodu.
KROK
4: Do rękawa do pieczenia wkładamy mięso,
pokrojoną cukinię, cebule i czosnek w całości. Zalewamy pozostałą marynatą i
zawiązujemy.
KROK 5: Pieczemy
w piekarniku przez ok. 60 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym rozcinamy
delikatnie rękaw od góry i pieczemy jeszcze przez 30 minut w 180 stopniach, aby
mięso się zarumieniło.
Mięso podaliśmy z przysmażoną fasolką w bułce tartej oraz sałatką tzatziki.
Pychotka!
Porcja dla 6 osób lub na 3 dni dla dwóch osób.
Czas przegotowania: około 2
godziny.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.