Soczysta łopatka w białym winie

Soczysta łopatka w białym winie
W niedzielę lubimy poszaleć w kuchni tworząc „wykwintne” dania. Niedziela, to również czas kiedy mamy nieco więcej wolnego czasu, a więc korzystamy. Ostatnio udało nam się stworzyć soczystą łopatkę w winie. Było tak pyszne, że chyba przygotujemy ją kiedyś ponownie!


Przepis na soczystą łopatkę w białym winie


SKŁADNIKI:

- 1 kg łopatki wieprzowej
- ok. pół szklanki białego wina
- 3 łyżeczki miodu
- 3 łyżeczki musztardy (może być ostra)
- 1 łyżka oleju
- 1 mała cukinia
- 4 małe cebule
- 3 ząbki czosnku
- przyprawy (kminek, ostra papryka, gyros-kebab, jalapeño, dodaliśmy również mix przypraw z Bułgarii, wspomnimy o tym na Instastory, może da się je czymś zastąpić)

KROK 1: Wino, musztardę, miód i olej łączymy razem z przyprawami. Jeśli marynata wychodzi bardzo wodnista można dodawać więcej przypraw lub miodu.
KROK 2: Cukinię kroimy w plastry, cebulę i czosnek obieramy ale nie kroimy.
KROK 3: Mięso nacieramy połową marynaty (można odstawić je na chwilę do lodówki).
KROK 4: Do rękawa do pieczenia wkładamy mięso, pokrojoną cukinię, cebule i czosnek w całości. Zalewamy pozostałą marynatą i zawiązujemy.
KROK 5: Pieczemy w piekarniku przez ok. 60 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym rozcinamy delikatnie rękaw od góry i pieczemy jeszcze przez 30 minut w 180 stopniach, aby mięso się zarumieniło.

Mięso podaliśmy z przysmażoną fasolką w bułce tartej oraz sałatką tzatziki. Pychotka!

Porcja dla 6 osób lub na 3 dni dla dwóch osób.

Czas przegotowania: około 2 godziny.

SMACZNEGO! 

Brak komentarzy:

Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.

Obsługiwane przez usługę Blogger.