Patison z farszem ryżowym

Przepis na faszerowane patisony
Aktualnie trwa sezon na cukinie, dynie i patisony. Trzeba więc korzystać z dobroci jakie daje nam końcówka lata. Tym razem proponujemy faszerowanego patisona.


Przepis na faszerowane patisony 


SKŁADNIKI:

- 4 patisony średniej wielkości
- 1 woreczek Trendy Lunch (ryż, vermicelli, groszek, marchew, bazylia)
- 100g boczku wędzonego
- 1 duża papryka malinowa
- 2 duże cebule
- 200 g pieczarek
- kilka plasterków żółtego sera
- sól, pieprz, kminek, ostra papryka, czosnek

KROK 1: Patisony myjemy, wycinamy górną część (dookoła ogonka). Usuwamy nasiona łyżką wydrążając środek. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości.
KROK 2: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją.
KROK 3: Boczek, cebulę, pieczarki i paprykę drobno kroimy i smażymy na patelni.
KROK 4: Po ugotowaniu ryż łączymy z pozostałymi składnikami i doprawiamy do smaku.
KROK 5: Ostrożnie wyciągamy patisony i zostawiamy na parę minut do ostygnięcia. Następnie wkładamy farsz, na spód, a na górę dajemy ser żółty.
KROK 6: Patisony wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez ok. 20 minut w 150 stopniach.

Czas przygotowania: około 1 godz.
Porcje:  4 sztuki

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.

Obsługiwane przez usługę Blogger.