Patison z farszem ryżowym
Aktualnie trwa sezon na
cukinie, dynie i patisony. Trzeba więc korzystać z dobroci jakie daje nam
końcówka lata. Tym razem proponujemy faszerowanego patisona.
Przepis na faszerowane patisony
SKŁADNIKI:
- 4 patisony
średniej wielkości
- 1 woreczek
Trendy Lunch (ryż, vermicelli, groszek, marchew, bazylia)
- 100g
boczku wędzonego
- 1 duża
papryka malinowa
- 2 duże
cebule
- 200 g
pieczarek
- kilka
plasterków żółtego sera
- sól,
pieprz, kminek, ostra papryka, czosnek
KROK 1: Patisony myjemy, wycinamy górną
część (dookoła ogonka). Usuwamy nasiona łyżką wydrążając środek. Wkładamy do
garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości.
KROK 2: Ryż gotujemy zgodnie z
instrukcją.
KROK 3: Boczek, cebulę, pieczarki i
paprykę drobno kroimy i smażymy na patelni.
KROK 4: Po ugotowaniu ryż łączymy z
pozostałymi składnikami i doprawiamy do smaku.
KROK 5: Ostrożnie wyciągamy patisony i
zostawiamy na parę minut do ostygnięcia. Następnie wkładamy farsz, na spód, a
na górę dajemy ser żółty.
KROK 6: Patisony wkładamy do piekarnika
i zapiekamy przez ok. 20 minut w 150 stopniach.
Porcje:
4 sztuki
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.