Tagliatelle z kurczakiem i prawdziwkami na patelni WOLL

Tagliatelle z kurczakiem i prawdziwkami
Dzisiaj przygotowaliśmy coś zupełnie innego niż zwykle. Nie będzie to sam przepis, bo w głównej mierze skupimy swoją uwagę na nowym cudeńku, które dotarło do nas około tydzień temu. Mowa tu o patelni, ale nie takiej byle jakiej, bo to patelnia tytanowa WOLL Diamond 28 cm. Weekend upłynął nam pod znakiem testów, a więc możecie się spodziewać, że w najbliższym czasie to właśnie dania z tej patelni będą pojawiać się na naszym blogu.


Patelnia tytanowa WOLL Diamond, co warto wiedzieć?

Odpowiednia patelnia to bardzo ważna rzecz w każdej kuchni, bo to właśnie od tego zależy jakość naszego posiłku. Jakie cechy powinna posiadać patelnia, by dobrze sprawdziła się podczas gotowania? Przede wszystkim nie powinna przywierać, tak by można było na niej smażyć nawet bez tłuszczu, powinna być odporna na uszkodzenia, zarysowania i wysokie temperatury oraz, chyba najważniejsze - powinna być pozbawiona wszelkich szkodliwych substancji. Dzisiaj chcemy Ci przedstawić czym zauroczyła nas patelnia tytanowa WOLL Diamond 28 cm.
Patelnia tytanowa WOLL Diamond

Zacznijmy od kilku informacji, które wyróżniają patelnię tytanową WOLL Diamond 28 cm na tle innych.

Patelnia tytanowa WOLL Diamond 28 cm posiada nano-kompozytową powłokę w technologii WOLL TITANIUM NONSTICK, a więc możemy przyrządzać na niej potrawy z minimalną ilością tłuszczu, co sprawia, że są zdrowsze. Powłoka tytanowo-diamentowa sprawia, że naczynie jest odporne na ścieranie, a więc jest o wiele trwalsze niż zwykła patelnia, co dla nas istotne bardzo łatwo się myje.  Kolejną cechą, która wyróżnia patelnię Woll jest akutermiczność, która zapewniona jest poprzez specjalny stop i odlew, dzięki czemu mamy gwarancję optymalnej dystrybucji ciepła.  Do patelni dołączona jest również szklana pokrywka, wykonana z hartowanego szkła, która jest na tyle wytrzymała, że spokojnie możemy wkładać ją do piekarnika do 250 stopni.
Użyteczny system click-by-click ułatwia nam przechowanie patelni. Oczywiście to nic innego jak odpinana rączka, dzięki której jesteśmy w stanie zaoszczędzić miejsce w szafie, lodówce czy po prostu na półce. Możemy też wkładać patelnie do piekarnika i nie martwić się, że rączka się stopi – wystarczy ją po prostu odpiąć. Rączkę wykonano z materiału odpornego na wysoką temperaturę, aż do 250 stopni.

Przejdźmy teraz do naszego przepisu… poniżej opowiemy Ci również jak sprawdziła się patelnia.

Przepis na Tagliatelle z kurczakiem i prawdziwkami

To, że lubimy przygotowywać makarony na pewno już wiecie, ale po raz pierwszy przygotowaliśmy potrawę z Tagliatelle. W naszej kuchni zazwyczaj króluje penne, ale uwielbiamy kombinować, a że była okazja to w końcu przyszedł czas na potrawkę z wykorzystaniem właśnie Tagliatelle. Było pysznie!
Tagliatelle z kurczakiem i prawdziwkami
Patelnia tytanowa WOLL Diamond

SKŁADNIKI:

- 400 g Tagliatelle
- 3 pojedyncze filety z kurczaka
- 3 duże prawdziwki
- 1 papryka czerwona
- 2 cebule
- 100 g sera pleśniowego błękitnego
- 100 g jogurtu naturalnego
- 0,5 szklanki wody
- pęczek natki pietruszki
- łyżka masła
- łyżka oleju
- przyprawy (mix grill, sól, pieprz, kminek, majeranek, czosnek granulowany, kurkuma).

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W KILKU KROKACH:

KROK 1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tak by ostatecznie miał postać al dente.
KROK 2. Kurczaka dobrze wypłucz pod bieżącą wodą, pokrój w drobne kosteczki i wrzuć na rozgrzaną wcześniej patelnię z olejem. Gdy kurczak się zarumieni przypraw go solą, pieprzem i mixem do grilla, dzięki czemu będzie miał intensywny smak. Kurczak gotowy? Przerzuć go na talerz.
KROK 2. Prawdziwki dokładnie oczyść pod wodą z wszelkiej ziemi czy piasku. Pokrój w plastry i wrzuć na rozgrzaną patelnię, na której rozpuściłeś masło. Dolej wody i duś grzyby do miękkości, przyprawiając solą i pieprzem. Następnie dodaj pokrojoną paprykę i cebule.
KROK 3. Kiedy wszystkie warzywa będą miękkie, jogurt zmieszaj z niewielką ilością wody i wlej na patelnię mieszając, aż zrobi się delikatny sos. Odlej całość do osobnego naczynia
KROK 4. Dodaj niewielką ilość oleju lub masła, wrzuć makaron na patelnię i podsmaż, obficie posypując go kurkumą.
KROK 5. Teraz dosyp kurczaka, sos, siekaną pietruszkę, trochę kminku, majeranku i czosnku i dokładnie wymieszaj całość.
KROK 6. Po nałożeniu na talerz, posyp kruszonym serem pleśniowym.

Czas przygotowania: około 1 godzina
Porcje: 5 sztuk
Patelnia tytanowa WOLL Diamond
Tagliatelle z kurczakiem i prawdziwkami

Jak sprawdziła się w akcji patelnia tytanowa WOLL Diamond?

Przyznajemy, że przygotowanie Tagliatelle z kurczakiem i prawdziwkami na patelni tytanowej WOLL Diamond 28 cm, to była dla nas czysta przyjemność. Przede wszystkim żaden ze składników podczas smażenia nie przywierał do patelni, nawet makaron bez problemów dał się przysmażyć, nie przyklejając się do naczynia. Dodatkowo, danie było przez nas dwa razy podgrzewane i również nic nie przywarło, dzięki czemu mycie tej patelni to był dla nas pikuś - dosłownie! Wystarczyła ciepła woda, kropelka płynu, a patelnia jak nowa. Jej kolejnym atutem jest fakt, że równomiernie się nagrzewa i długo utrzymuje ciepło, a przy tym ciepłe posiłki, a więc nie trzeba ich po paru minutach ponownie odgrzewać. Odpinana rączka bardzo ułatwia przechowywanie jedzenia w lodówce. Oczywiście po wystudzeniu :).

Patelnie Woll dostępne są na stronie polskiego dystrybutora: www.patelnie-tytanowe.pl.

SMACZNEGO! 

Brak komentarzy:

Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.

Obsługiwane przez usługę Blogger.