Tagliatelle z kurczakiem i prawdziwkami na patelni WOLL
Dzisiaj przygotowaliśmy coś zupełnie innego niż zwykle. Nie będzie to
sam przepis, bo w głównej mierze skupimy swoją uwagę na nowym cudeńku, które
dotarło do nas około tydzień temu. Mowa tu o patelni, ale nie takiej byle
jakiej, bo to patelnia tytanowa WOLL Diamond 28 cm.
Weekend upłynął nam pod znakiem testów, a więc możecie się spodziewać, że w
najbliższym czasie to właśnie dania z tej patelni będą pojawiać się na naszym
blogu.
Patelnia tytanowa WOLL Diamond, co warto wiedzieć?
Odpowiednia patelnia to bardzo ważna rzecz w każdej kuchni, bo to
właśnie od tego zależy jakość naszego posiłku. Jakie cechy powinna posiadać
patelnia, by dobrze sprawdziła się podczas gotowania? Przede wszystkim nie
powinna przywierać, tak by można było na niej smażyć nawet bez tłuszczu,
powinna być odporna na uszkodzenia, zarysowania i wysokie temperatury oraz,
chyba najważniejsze - powinna być pozbawiona wszelkich szkodliwych substancji.
Dzisiaj chcemy Ci przedstawić czym zauroczyła nas patelnia tytanowa WOLL Diamond 28 cm.
Zacznijmy od kilku informacji, które wyróżniają patelnię tytanową
WOLL Diamond 28 cm na tle innych.
Patelnia tytanowa WOLL Diamond
28 cm posiada nano-kompozytową powłokę w technologii WOLL TITANIUM
NONSTICK, a więc możemy przyrządzać na niej potrawy z minimalną ilością
tłuszczu, co sprawia, że są zdrowsze. Powłoka tytanowo-diamentowa sprawia, że
naczynie jest odporne na ścieranie, a więc jest o wiele trwalsze niż zwykła
patelnia, co dla nas istotne bardzo łatwo się myje. Kolejną cechą, która wyróżnia patelnię Woll
jest akutermiczność, która zapewniona jest poprzez specjalny stop i odlew,
dzięki czemu mamy gwarancję optymalnej dystrybucji ciepła. Do patelni dołączona jest również szklana
pokrywka, wykonana z hartowanego szkła, która jest na tyle wytrzymała, że
spokojnie możemy wkładać ją do piekarnika do 250 stopni.
Użyteczny system click-by-click ułatwia nam przechowanie patelni.
Oczywiście to nic innego jak odpinana rączka, dzięki której jesteśmy w stanie
zaoszczędzić miejsce w szafie, lodówce czy po prostu na półce. Możemy też
wkładać patelnie do piekarnika i nie martwić się, że rączka się stopi – wystarczy
ją po prostu odpiąć. Rączkę wykonano z materiału odpornego na wysoką
temperaturę, aż do 250 stopni.
Przejdźmy teraz do naszego przepisu… poniżej opowiemy Ci również
jak sprawdziła się patelnia.
Przepis na Tagliatelle z kurczakiem i prawdziwkami
To, że lubimy przygotowywać makarony na pewno już wiecie, ale po raz
pierwszy przygotowaliśmy potrawę z Tagliatelle. W naszej kuchni zazwyczaj króluje
penne, ale uwielbiamy kombinować, a że była okazja to w końcu przyszedł czas na
potrawkę z wykorzystaniem właśnie Tagliatelle. Było pysznie!
SKŁADNIKI:
- 400 g Tagliatelle
- 3 pojedyncze filety z kurczaka
- 3 duże prawdziwki
- 1 papryka czerwona
- 2 cebule
- 100 g sera pleśniowego błękitnego
- 100 g jogurtu naturalnego
- 0,5 szklanki wody
- pęczek natki pietruszki
- łyżka masła
- łyżka oleju
- przyprawy (mix grill, sól, pieprz, kminek, majeranek, czosnek
granulowany, kurkuma).
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W KILKU KROKACH:
KROK 1. Makaron ugotuj
zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tak by ostatecznie miał postać al dente.
KROK 2. Kurczaka dobrze
wypłucz pod bieżącą wodą, pokrój w drobne kosteczki i wrzuć na rozgrzaną
wcześniej patelnię z olejem. Gdy kurczak się zarumieni przypraw go solą,
pieprzem i mixem do grilla, dzięki czemu będzie miał intensywny smak. Kurczak
gotowy? Przerzuć go na talerz.
KROK 2. Prawdziwki
dokładnie oczyść pod wodą z wszelkiej ziemi czy piasku. Pokrój w plastry i
wrzuć na rozgrzaną patelnię, na której rozpuściłeś masło. Dolej wody i duś
grzyby do miękkości, przyprawiając solą i pieprzem. Następnie dodaj pokrojoną
paprykę i cebule.
KROK 3. Kiedy wszystkie warzywa
będą miękkie, jogurt zmieszaj z niewielką ilością wody i wlej na patelnię
mieszając, aż zrobi się delikatny sos. Odlej całość do osobnego naczynia
KROK 4. Dodaj niewielką
ilość oleju lub masła, wrzuć makaron na patelnię i podsmaż, obficie posypując
go kurkumą.
KROK 5. Teraz dosyp
kurczaka, sos, siekaną pietruszkę, trochę kminku, majeranku i czosnku i
dokładnie wymieszaj całość.
KROK 6. Po nałożeniu na
talerz, posyp kruszonym serem pleśniowym.
Czas przygotowania: około 1
godzina
Porcje: 5 sztuk
Jak sprawdziła się w akcji patelnia tytanowa WOLL Diamond?
Przyznajemy, że przygotowanie Tagliatelle z
kurczakiem i prawdziwkami na patelni tytanowej WOLL Diamond 28 cm, to była dla
nas czysta przyjemność. Przede wszystkim żaden ze składników podczas smażenia
nie przywierał do patelni, nawet makaron bez problemów dał się przysmażyć, nie
przyklejając się do naczynia. Dodatkowo, danie było przez nas dwa razy
podgrzewane i również nic nie przywarło, dzięki czemu mycie tej patelni to był
dla nas pikuś - dosłownie! Wystarczyła ciepła woda, kropelka płynu, a patelnia
jak nowa. Jej kolejnym atutem jest fakt, że równomiernie się nagrzewa i długo
utrzymuje ciepło, a przy tym ciepłe posiłki, a więc nie trzeba ich po paru
minutach ponownie odgrzewać. Odpinana rączka bardzo ułatwia przechowywanie
jedzenia w lodówce. Oczywiście po wystudzeniu :).
Patelnie Woll dostępne są na stronie polskiego dystrybutora: www.patelnie-tytanowe.pl.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.