Mocno czosnkowe udka z kaczki
Przepis na kacze udka, już raz
pojawił się na naszym blogu, tyle, że wtedy piekliśmy je w towarzystwie
pomarańczy i musztardy. Tym razem postawiliśmy na nieco inną wersję.
Przepis na kacze udka
Od razu zaznaczymy, że mięso wyszło mocno czosnkowe, delikatnie
słodkie i mięciutkie. Po prostu idealne! Dla przełamania podaliśmy je z
frytkami i kiszoną kapustą.
SKŁADNIKI:
- 3 kacze udka
- 2 łyżki miodu
- pół limonki
- 4 ząbki czosnku
- pół szklanki piwa
- 2 łyżki oleju
- przyprawy (ostra papryka, pieprz, sól)
- rękaw do pieczenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: Dokładnie wymyj udka.
KROK 2: Przygotuj zalewę.
Połącz miód, sok wyciśnięty z połowy limonki, 2 rozgniecione ząbki czosnku, 2
łyżki oleju i przyprawy. Dokładnie wymieszaj i natrzyj tym kacze udka. Jeśli
masz możliwość wstaw je do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
KROK 3: Udka włóż do
rękawa, zalej resztką zalewy oraz piwem, dorzuć dwa całe ząbki czosnku i włóż
do piekarnika.
Kaczkę pieczemy w rękawie około 90 minut w 180 stopniach z termoobiegiem. Ok 20 minut przed końcem pieczenia, rozcinamy rękaw aby udka nieco się przypiekły.
Czas przygotowania: około 2 godziny.
Porcje: 3 sztuki
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.