Mocno czosnkowe udka z kaczki

Mocno czosnkowe udka z kaczki
Przepis na kacze udka, już raz pojawił się na naszym blogu, tyle, że wtedy piekliśmy je w towarzystwie pomarańczy i musztardy. Tym razem postawiliśmy na nieco inną wersję. 

 

Przepis na kacze udka

Od razu zaznaczymy, że mięso wyszło mocno czosnkowe, delikatnie słodkie i mięciutkie. Po prostu idealne! Dla przełamania podaliśmy je z frytkami i kiszoną kapustą. 
 

SKŁADNIKI:

- 3 kacze udka

- 2 łyżki miodu

- pół limonki

- 4 ząbki czosnku

- pół szklanki piwa

- 2 łyżki oleju

- przyprawy (ostra papryka, pieprz, sól)

- rękaw do pieczenia

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: Dokładnie wymyj udka.

KROK 2: Przygotuj zalewę. Połącz miód, sok wyciśnięty z połowy limonki, 2 rozgniecione ząbki czosnku, 2 łyżki oleju i przyprawy. Dokładnie wymieszaj i natrzyj tym kacze udka. Jeśli masz możliwość wstaw je do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.  
KROK 3: Udka włóż do rękawa, zalej resztką zalewy oraz piwem, dorzuć dwa całe ząbki czosnku i włóż do piekarnika.

Kaczkę pieczemy w rękawie około 90 minut w 180 stopniach z termoobiegiem. Ok 20 minut przed końcem pieczenia, rozcinamy rękaw aby udka nieco się przypiekły.

 

Czas przygotowania: około 2 godziny.

Porcje: 3 sztuki 
 

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.

Obsługiwane przez usługę Blogger.