Tagliatelle z kurczakiem i topinamburem

Z czym jeść topinambur?

Tagliatelle zaraz po penne to jeden z naszych ulubionych makaronów. Można przygotowywać go na różne sposoby i w każdej wersji smakuje równie dobrze. Tym razem połączyliśmy go z kurczakiem, topinamburem i pieczarkami.


Przepis na tagliatelle z kurczakiem i topinamburem


Z czym jeść topinambur?

SKŁADNIKI:

- 500 g tagliatelle

- około 10 główek topinamburu

- 450 g mięsa mielonego (drobiowego)

- 400 g pieczarek

- 1 marchewka

-  2 cebule

- 2 ostre papryczki

- 1 mała pietruszka

- ok. 1/3 pora

- niewielki kawałek selera

- sos sojowy

- kurkuma

- kilka suszonych pomidorów

- sos sojowy


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:


KROK 1

Topinambur dokładnie myjemy i kroimy na plastry bez obierania. Wrzucamy do garnka, dodajemy trochę oleju, soli i ostrej papryki i dokładnie mieszamy. Przekładamy równomiernie na blachę pokrytą papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 25 minut. W połowie pieczenia obracamy na drugą stronę.

KROK 2.

Pieczarki kroimy na ćwiartki i smażymy na patelni.

KROK 3.

Mięso mielone smażymy.

KROK 4.

Cebulę kroimy w piórka; marchewkę, pora i ostrą paprykę na cienkie plasterki, pietruszkę i seler ścieramy na tarce, po czym smażymy razem z suszonymi pomidorami (jeśli są duże, to kroimy na mniejsze kawałki) dodając sos sojowy (ok 2 ‐ 3 łyżki).

KROK 5.

Teraz łączymy ze sobą mięso, pieczarki, topinambur i pozostałe warzywa dokładnie mieszając.

KROK 6.

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i przesmażamy na patelni doprawiając kurkuma.

KROK 7.

Do makaronu dodajemy warzywa z mięsem i mieszamy.


Z czym jeść topinambur?
Z czym jeść topinambur?


Porcje: 4


Czas przygotowania: 90 minut.

 

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.

Obsługiwane przez usługę Blogger.