Tagliatelle z kurczakiem i topinamburem
Tagliatelle zaraz po penne to jeden z naszych ulubionych makaronów. Można przygotowywać go na różne sposoby i w każdej wersji smakuje równie dobrze. Tym razem połączyliśmy go z kurczakiem, topinamburem i pieczarkami.
Przepis na tagliatelle z kurczakiem i topinamburem
SKŁADNIKI:
- 500 g tagliatelle
- około 10 główek
topinamburu
- 450 g
mięsa mielonego (drobiowego)
- 400 g
pieczarek
- 1
marchewka
- 2 cebule
- 2 ostre
papryczki
- 1 mała
pietruszka
- ok. 1/3 pora
- niewielki
kawałek selera
- sos sojowy
- kurkuma
- kilka
suszonych pomidorów
- sos sojowy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1
Topinambur dokładnie myjemy i kroimy na plastry bez obierania. Wrzucamy do garnka, dodajemy trochę oleju, soli i ostrej papryki i dokładnie mieszamy. Przekładamy równomiernie na blachę pokrytą papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 25 minut. W połowie pieczenia obracamy na drugą stronę.
KROK 2.
Pieczarki
kroimy na ćwiartki i smażymy na patelni.
KROK 3.
Mięso
mielone smażymy.
KROK 4.
Cebulę
kroimy w piórka; marchewkę, pora i ostrą paprykę na cienkie plasterki, pietruszkę
i seler ścieramy na tarce, po czym smażymy razem z suszonymi pomidorami (jeśli
są duże, to kroimy na mniejsze kawałki) dodając sos sojowy (ok 2 ‐ 3 łyżki).
KROK 5.
Teraz łączymy
ze sobą mięso, pieczarki, topinambur i pozostałe warzywa dokładnie mieszając.
KROK 6.
Makaron gotujemy
zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i przesmażamy na patelni
doprawiając kurkuma.
KROK 7.
Do makaronu
dodajemy warzywa z mięsem i mieszamy.
Porcje: 4
Czas przygotowania: 90 minut.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.