Kurczak w miodzie i pomarańczach
Kaczka w pomarańczach już była, ale co powiesz na kurczaka w
pomarańczach? Jest równie pyszny jednak, żeby się o tym przekonać musisz go
wypróbować.
Przepis na kurczaka w miodzie i pomarańczach
SKŁADNIKI:
- 1 pomarańcza
- 10 pałek z kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka oleju
- przyprawy (sól, tymianek)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: Skórkę z pomarańczy myjemy i ścieramy na tarce i łączymy z miodem, olejem i przyprawami.
KROK 2: Do marynaty wrzucamy umyte pałki z kurczaka dokładnie mieszając. Odstawiamy do lodówki na parę godzin. Co jakiś czas mieszając całość.
KROK 3: Do rękawa do pieczenia wkładamy kurczaka, czosnek i pokrojoną w ćwiartki pomarańczę, która została nam z przygotowania marynaty.
KROK 4: Pieczemy w ok 180 stopniach przez 60 minut.
Świetnie smakuje zarówno z ziemniakami jak i ryżem.
Czas przygotowania: około 1 godzina.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.