Krem z ziemniaków z odrobiną mleka kokosowego
Przepis na krem z ziemniaków
SKŁADNIKI:
- około 1 kg ziemniaków
- 1 litr bulionu
- 2 średnie marchewki
- 3 cebule
- 1 pietruszka
- ¼ selera
- 2 ząbki czosnku
- kilka cienkich plastrów boczku
- 1 duża łyżka mleka kokosowego o konsystencji stałej
- 1 suszona papryczka piri piri
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- odrobina kminku, ostrej papryki i soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1.
Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w drobną kostkę.
KROK 2.
Wrzucamy do garnka i smażymy przez ok. 10 – 15 minut, dodając jedną suszoną papryczkę piri piri.
KROK 3.
Zalewamy ok. 1 l bulionu, dodajemy łyżkę mleka kokosowego i gotujemy do miękkości.
KROK 4.
Całość blendujemy, a następnie doprawiamy gałką muszkatołową, kminkiem i ostrą paprykę mieloną. Jeśli zupa jest za gęsta trzeba dolać wody.
KROK 5.
Cienkie plastry boczku smażymy na patelni, aż się zarumienią z obu stron, a następnie dekorujemy nimi zupę na talerzu J
Czas przygotowania: około 1 godzina
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.