Krem z ziemniaków z odrobiną mleka kokosowego

Przepis na krem z ziemniaków
Od czasu do czasu zupa krem to świetny pomysł na obiad. My najczęściej tego typu danie podajemy z grzankami, dzięki czemu taki jednodaniowy obiad jest bardzo sycący.

 

Przepis na krem z ziemniaków

Dzisiaj króluje na naszym blogu zupa krem z dodatkiem mleka kokosowego i boczku.

 

SKŁADNIKI:

- około 1 kg ziemniaków

- 1 litr bulionu

- 2 średnie marchewki

- 3 cebule

- 1 pietruszka

- ¼ selera

- 2 ząbki czosnku

- kilka cienkich plastrów boczku

- 1 duża łyżka mleka kokosowego o konsystencji stałej

- 1 suszona papryczka piri piri

- łyżeczka gałki muszkatołowej

- odrobina kminku, ostrej papryki i soli

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 

KROK 1.

Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w drobną kostkę.

KROK 2.

Wrzucamy do garnka i smażymy przez ok. 10 – 15 minut, dodając jedną suszoną papryczkę piri piri.

KROK 3.

Zalewamy ok. 1 l bulionu, dodajemy łyżkę mleka kokosowego i gotujemy do miękkości.

KROK 4.

Całość blendujemy, a następnie doprawiamy gałką muszkatołową, kminkiem i ostrą paprykę mieloną. Jeśli zupa jest za gęsta trzeba dolać wody.

KROK 5.

Cienkie plastry boczku smażymy na patelni, aż się zarumienią z obu stron, a następnie dekorujemy nimi zupę na talerzu J

 

Czas przygotowania: około 1 godzina


SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.

Obsługiwane przez usługę Blogger.