„Piekielne” krewetki

Ostre potrawy to nasza specjalność. Lubimy wszystko co ma intensywny i wyrazisty smak, dlatego nie oszczędzamy się podczas dodawania przypraw. Dodatkowo, ostatnio chcieliśmy spróbować owoców morza, bo podczas naszej wycieczki na Cypr jakoś nie było okazji.  

„Piekielne” krewetki

Składniki:
- 250 g krewetek bez pancerza
- 5 ząbków czosnku
- kilka suszonych papryczek piri-piri
- pół szklanki białego wina (wytrawnego)
- kilka listków pietruszki
- 3 łyżka masła

Krewetki rozmrażamy w letniej wodzie, następnie osuszamy je na ręczniku papierowym. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy krewetki. W międzyczasie siekamy ząbki czosnku, papryczki piri-piri i pietruszkę. (Uwaga: im więcej dodamy papryczek piri – piri, tym bardziej „piekielne” będą nasze krewetki). Gdy krewetki delikatnie zmiękną dorzucamy do nich posiekane składniki, zalewamy winem i dusimy do momentu odparowania wina i zgęstnienia naszego sosu. W razie potrzeby można dodać jeszcze trochę masła.

Składniki do bagietki:
- 2 średniej wielkości bagietki
- 1 łyżka masła
- ser mozzarella
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy (majeranek, kminek mielony)

Masło rozdrabniamy z posiekanym wcześniej czosnkiem i przyprawami. Bagietki kroimy na małe kromeczki, następnie smarujemy je cienką warstwą naszego masła. Całość posypujemy serem mozzarella, układamy na brytfance i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do roztopienia się sera.

Czas przygotowania: około 30 min

Zobaczcie też:

SMACZNEGO!!! 

Brak komentarzy:

Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.

Obsługiwane przez usługę Blogger.