„Piekielne” krewetki
Ostre potrawy to nasza specjalność. Lubimy wszystko co ma intensywny i
wyrazisty smak, dlatego nie oszczędzamy się podczas dodawania przypraw.
Dodatkowo, ostatnio chcieliśmy spróbować owoców morza, bo podczas naszej wycieczki na Cypr jakoś nie było okazji.
„Piekielne” krewetki
Składniki:
- 250 g krewetek bez pancerza
- 5 ząbków czosnku
- kilka suszonych papryczek piri-piri
- pół szklanki białego wina (wytrawnego)
- kilka listków pietruszki
- 3 łyżka masła
Krewetki rozmrażamy w letniej wodzie, następnie osuszamy je na
ręczniku papierowym. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy krewetki. W międzyczasie
siekamy ząbki czosnku, papryczki piri-piri i pietruszkę. (Uwaga: im więcej
dodamy papryczek piri – piri, tym bardziej „piekielne” będą nasze krewetki).
Gdy krewetki delikatnie zmiękną dorzucamy do nich posiekane składniki, zalewamy
winem i dusimy do momentu odparowania wina i zgęstnienia naszego sosu. W razie
potrzeby można dodać jeszcze trochę masła.
Składniki do bagietki:
- 2 średniej wielkości bagietki
- 1 łyżka masła
- ser mozzarella
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy (majeranek, kminek mielony)
Masło rozdrabniamy z posiekanym wcześniej czosnkiem i przyprawami.
Bagietki kroimy na małe kromeczki, następnie smarujemy je cienką warstwą
naszego masła. Całość posypujemy serem mozzarella, układamy na brytfance i
wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do roztopienia się sera.
Czas przygotowania: około 30 min
Zobaczcie też:
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.