Pieczony schab z serkiem topionym

Przepis na schab w kawałku
Dziś proponujemy Wam połączenie schabu (w kawałku), sera topionego i warzyw.


Przepis na pieczony schab z serkiem topionym


SKŁADNIKI:

- 1,5 kg schabu (w kawałku)
- 200 g serka topionego
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryka żółta
- przyprawy (czosnek granulowany, ostra papryka, kminek, tymianek, sól i pieprz).

Ser topiony mieszamy z przyprawami i zgniecionym w prasce czosnkiem. Paprykę kroimy w plastry, a cebulę w piórka. Schab nacinamy wzdłuż dłuższego boku co kilka centymetrów. Nacięcia smarujemy serem topionym i wkładamy w nie paprykę i cebulę. Schab możemy posypać z wierzchu ulubionym mixem przypraw, związujemy go sznurkiem i wkładamy do rękawa do pieczenia. Jeśli zostały nam jakieś warzywa to również wkładamy je do rękawa. To wszystko umieszczamy w  piekarniku nagrzanym do 180 stopni i pieczemy z termoobiegiem 1,5 do 2 godzin. Pod koniec pieczenia można rozciąć rękaw, aby mięso przypiekło się z góry. Schab kroimy w plastry i podajemy z ziemniakami lub kaszą. Możemy posmarować go również ulubioną musztardą.

Czas przygotowania: około 2 godziny

SMACZNEGO!!!

1 komentarz:

  1. Powiem szczerze, że pierwszy raz widzę przepis na schab z serkiem topionym :) Musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń

Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.

Obsługiwane przez usługę Blogger.